windpark veghel win(d)t
Waarom een windpark in de Gemeente Meierijstad?
De Noodzaak om de energievoorziening te vergroenen is groot. Na het Energieakkoord van 2013 zet de Nederlands overheid met het Klimaatakkoord van 2016 een cruciale volgende stap in het tegengaan van klimaatverandering en het verduurzamen van onze economie.
Duurzaamheid staat bij de gemeente Meierijstad hoog op de agenda. De gemeente heeft zich ten doel gesteld om in 2050 CO2-neutraal te zijn zoals is afgesproken in het klimaatakkoord. Hierbij is energiebesparing de eerste stap. Om het doel te bereiken is ook een tweede stap nodig, namelijk het opwekken van duurzame energie in de gemeente.
Vier Veghelse bedrijven Mars, Kuehne+Nagel, Friesland Campina en Vanderlande en renewable factory dragen bij aan deze ambitie met het initiatief voor de bouw van het windpark.
Ligging
De vier windturbines worden gebouwd langs de oostzijde van de A50. op het bedrijventerrein De Dubbelen.
De turbines worden geplaatst in een gebogen lijnopstelling aan beide zijden van de Zuid-Willemsvaart. Ze markeren het bebouwde gebied van het dorp Veghel. Er is gelet op de hoogte en de landschappelijke invulling van het gebied bij het intekenen van de locaties en de turbinetypes.
Windpark Veghel in cijfers
Aantal turbines:
Start bouw:
Ashoogte:
Tiphoogte:
Totaal vermogen:
Stroomproductie:
Is genoeg voor:
Bespaarde CO2:
4
2022
96-130 meter
160-200 meter
16,8 MW
ruim 50.000 MWh per jaar
ruim 15.000 huishoudens
ruim 25.000 ton per jaar
Geschiedenis
Historici zijn het erover eens dat Veghel als gemeenschap sinds 1300 moet hebben bestaan. Het projectgebied is echter pas in ontwikkeling gekomen na de aanleg van de Zuid-Willemsvaart in de periode van 1823 tot en met 1824. Later, in de periode tussen 1837 en 1899, zijn de heidegebieden ten noordoosten van Grodonk systematisch ontgonnen. Hierna had het gebied voornamelijk een agrarische functie. In deze periode is ook de Kanaaldijk-Zuid aangelegd. De situatie uit het einde van de 19e eeuw is lang zo gebleven.
Kaart van de regio uit 1866.
Pas met de opening van het bedrijventerrein De Dubbelen in 1964 en met de aanleg van de A50 in 2003 werd de huidige situatie bereikt. Recent is er ruimte gevonden voor vier windturbines in een gebogen lijnopstelling.
Vanaf 2013 zijn er gesprekken tussen de 4 loKale bedrijven en renewable factory en is er een samenwerkingsverband getekend om windenergie te realiseren nabij De Dubbelen. In het Beleidskader Windenergie dat vervolgens werd opgesteld is, als voorwaarde voor plaatsing van windturbines opgenomen dat een milieueffectrapportage moet worden uitgevoerd. Op basis van de vier locaties, vastgesteld in 2019, is dit onderzoek uitgevoerd. Door middel van een ruimtelijke onderbouwing is gekeken wat de impact is van de turbines op de omgeving. Gekeken is naar verschillende aspecten zoals geluid, slagschaduw, ecologie, externe veiligheid, landschap, archeologie, bodem en water.
Veel gestelde vragen
- www.windenergie.nl: Algemene informatie van de overheid over windenergie en gerelateerde regelgeving.
- www.rvo.nl/onderwerpen/windenergie-op-land Informatie over wet- en regelgeving voor windenergie.
- www.nwea.nl: Nederlandse Windenergie Associatie, de belangenbehartiger van windenergie in Nederland.
- www.natuurenmilieu.nl: Veel gestelde vragen over wind op land van Natuur & Milieu.
In een natuuronderzoek of Milieu Effect Rapportage (m.e.r.) wordt uitvoerig onderzoek gedaan naar de effecten van het beoogde windpark op vogels en vleermuizen. Hierbij mogen geen significante effecten optreden op de populaties. Normaliter zijn de effecten beperkt. Uit onderzoek is bekend dat van elke 10.000 vogels die sterven door menselijk handelen er één sterft door windenergie. Gif, verkeer, hoogspanningsleidingen huisdieren zoals katten eisen veel meer slachtoffers.
Nederland is over het algemeen zeer geschikt om stroom uit wind op te wekken: het waait hier vaak en hard. Ook in het binnenland, zoals de locatie van Windpark Veghel Win(d)t, staat voldoende wind om een rendabel windpark te exploiteren.
Met het windpark wordt naar verwachting ruim 50.000 MWh opgewekt, wat gelijk staat aan het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van ruim 15.000 huishoudens.
Windturbines die hoger zijn dan 150 meter moeten verplicht worden uitgerust met deze zogenaamde obstakelverlichting. Dit komt voort uit internationale regelgeving voor de veiligheid van het luchtverkeer.
De huidige moderne windturbines hebben gemiddeld een levensduur van ongeveer 25 jaar.
De initiatiefnemers zijn verplicht zorg te dragen voor verwijdering van de windturbines aan het einde van hun looptijd. Veel onderdelen en materialen van de turbines kunnen worden hergebruikt.